uzun zamandir blogumla ilgilenemiyorum, bari parkyeri'nde sundugum onerileri buraya kopyala pastalaya devam edeyim de insanlik neler bildigimi rahatca takip edebilsin :)
oneri epostam:
---------------
bu hafta sonu evdeki debian-sarge sunucumu bir x sunucusu haline getirme niyetli arastirmalarim freenx adli nomachine diye bir firmanin gpl lisansi ile sundugu bir uygulama ile sonuclandi.
arastirmalarim sirasinda freenx icin genelde "en hizlisidir", seklinde yorumlara rastladim, xdmcp baglantilarinin sunucuyu cok yordugunu soyluyor insanlar.
freenx'te baglanti hizina gore "cache"'leme mekanizmasi mevcut, dolayisiyla dusuk baglanti hizlarinda problemsiz calisabildiklerini iddia eden insanlar var.
tum trafigi ssl'den gecirmek mumkun, guvenligi arttirmak icin.
calismasini su sekilde anladim, nx kullanicisi ile uzaktaki makineye ssh baglantisi aciliyor public key kullanarak, bu nx 5001 ve 7001 portlarini aciyor uzakta, iletisim icin, onsecili ayarlarla. ayrica bir de ssh kullanici girisi yapiliyor baglandigimiz kullanici ismi ile, tam olarak anlayamadim ama, neden hem 2 port acilip hem ssh baglantisi yapildigini, belki acilan portlarda basit bir ssh sunucusu kosuyor olabilir, sagda solda gordugum "ssh x forwarding" kullanildigi X erisimi icin.
linux, windows, macos icin istemci ve sunucu yazilimlar mevcut. istenildiginde profesyonel destek alinabilecek bir firma da var arkasinda.
ben debian-sarge'ta kurdugum sunucuya linux ve windows istemcilerle baglanarak test etme sansi buldum, gercekten hiz etkileyici. sunucu'da dogrudan calismam ile freenx ile actigim oturumda calismam arasinda bir hiz farki sezmedim, freenx ile oturum actigim makine yavas bir makine olmasina ragmen sunucu hizinda calisabildim, yani terminal makine bir darbogaz yaratmadi.
ozetle ben etkilendim bu freenx'ten, acaba diyorum bu sekil bir x sunucusu mu kursak (ag6b kapsaminda belki), ortak bir ug ortami icin, maltepe, sisli, cesme, ukrayna, maslak ve evlerimizden baglanabilecegimiz rahatca ve huzurla?
Pazar, Eylül 24, 2006
freenx ile uzaktan x erisimi
zaman:
2:06 ÖS
Etiketler: bilgisayar, linux, parkyeri
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder